Zbieranie grzybów w Polsce jest bardzo popularne. To znakomita forma relaksu i aktywnego wypoczynku na łonie przyrody.
Pamiętajmy o kilku zasadach bezpiecznego grzybobrania!
- Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne.
- Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby.
- Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe.
- Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek!
- Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów.
- Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
- Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny, nie ryzykuj!
Pamiętajmy również, że:
- Jedzenie grzybów, szczególne leśnych, jest niewskazane dla małych dzieci oraz osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego.
- Nie należy spożywać grzybów w zbyt dużych ilościach, ponieważ są ciężkostrawne.
- Nie należy spożywać grzybów na surowo – może to wywoływać dolegliwości trawienne i zatrucia.
- Niektóre rodzaje grzybów mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem!
Jeżeli po spożyciu grzybów pojawią się u Ciebie nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura – niezwłocznie wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza.